FinnMETKO on kasvanut suurmessuiksi

Jämsä on erinomainen paikka suurempien messujen järjestämiseen. Konealan ammatti- ja myyntinäyttely FinnMETKO on järjestetty Jämsän seudulla jo 17 kertaa 1980-luvun lopulta lähtien.

FinnMETKO:n näyttelyjohtaja Erkki Eilavaara mainitsee Jämsän hyvistä puolista ensimmäisenä loistavan sijainnin.

– Jämsä on risteyspaikka ja täältä kulkevat junat. Tiet vievät Lahteen, Jyväskylään ja Tampereelle sekä Mänttään ja Petäjävedelle.

Jämsä on Eilavaaran mukaan myös selvästi halvempi paikka järjestää isoja messuja kuin suuremmat kaupungit. Majoituspuolella Jämsä on kuitenkin parempi kuin monet suuremmat paikkakunnat.

– Himoksessa ja Jämsän seudulla on yli 3 000 vuodepaikkaa, mikä on enemmän kuin vaikka Tampereella tai Jyväskylässä. Jämsässä on myös kaikki tarvittavat palvelut.

FinnMETKO on juurtunut niin hyvin Jämsän seudulle ja Myllymäkeen, että messuyritys on myös investoinut alueen teihin ja parkkipaikkoihin. Eilavaara sanoo, että vuosien aikana muitakin paikkoja messuille on tutkittu, mutta poislähteminen Jämsästä olisi hänen mukaansa METKO:lle takaisku.

Vieraamme ja asiakkaamme ovat Jämsästä muutaman tunnin ajomatkan päässä, hän toteaa.

Jämsä tukee FinnMETKO:a

Erkki Eilavaara valittiin Jämsän kaupungin vuoden 2016 yhteistyökumppaniksi. Kuvassa kaupunginjohtaja Ilkka Salminen ojentaa Jämsän Äijä -patsaan.

FinnMETKO:n yhteistyö Jämsän kaupungin sekä paikallisten yrittäjien, asukkaiden ja maanomistajien kanssa on Eilavaaran mukaan sujunut erinomaisesti.

– Jämsänkosken kaupunki, ja myöhemmin Jämsä, on tukenut meitä hienosti. Sopimusympäristö on oikein hyvä. Rahallista tukea emme tarvitse.

FinnMETKO aloitti vuonna 1987 pienenä muutaman sadan ihmisen messutapahtumana. 30 vuodessa METKO on kasvanut noin 36 000 vieraan kolmipäiväisiksi suurmessuiksi. Esillä on nykyään paljon muutakin kuin maatalous- ja metsäkoneita.

– METKO ei ole enää pelkkä konenäyttely, vaan paremminkin yrittäjien monialanäyttely. Esimerkiksi logistiikka on nykyään suuremmassa osassa, Eilavaara sanoo.

Syy METKO:n menestykseen on hänen mukaansa yhteistyökuvioissa, alihankkijat on koulutettu osaaviksi ja oma henkilökunta on taitavaa.

Eilavaara toteaa, että METKO:n tekemät investoinnit Myllymäen näyttelyalueeseen ovat hyödyntäneet muitakin samaa aluetta käyttäviä. Myllymäessä on pidetty muun muassa koiranäyttelyitä, rallikisoja sekä Jukolan viesti vuonna 2013.

 

Syksyn 2018 FinnMETKO-näyttelyn näytteilleasettajat ovat sanansa sanoneet: parasta näyttelyssä on hyvä tunnelma ja oikeat kävijät. Näyttelyn rennossa tunnelmassa tavoitettiin oikea kohderyhmä ja tehtiin kauppaa. Yleisesti myös näyttelyn järjestelyt koettiin onnistuneiksi.

Tutustu näytteilleasettajatutkimukseen: näytteilleasettajat
Tutustu kävijätutkimukseen: kävijät

FinnMETKO 2022 järjestetään 1.–3.9.2022