Länkipohjalaisia perävaunuja maailmalle

Jämsän Länkipohjassa perävaunuja valmistava Jyki Oy hakee kasvua.

-Liikettä on aina johonkin suuntaan, ja me olemme mieluummin kasvava yritys, sanoo Jyki Oy:n toimitusjohtaja Otto Sirén.

Jyki on valmistanut perävaunuja Länkipohjassa jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Alun perin Kuorma-autoliiton vuonna 1966 perustama Jyki on ollut vuodesta 2012 perheyritys.

-1990-luvun lamassa markkinat katosivat ja yritys meni konkurssiin. Seitsemän yksityishenkilöä sitten osti tehtaan, ja he jatkoivat sen toimintaa, Sirén kertoo.

Nykyään Jyki on menestyvä kansainvälinen yritys, noin puolet sen tekemistä perävaunuista menee vientiin. Suurimmat kohdemaat ovat Ruotsi, Venäjä, Baltian maat sekä Norja. Jykin palkkalistoilla on tällä hetkellä yli sata työntekijää.

Jykin halu kasvaa näkyy sen tekemissä investoinneissa

-Olemme investoineet viimeisen seitsemän vuoden aikana paljon. Vuonna 2012 teimme suuren laajennuksen, jossa rakennettiin kymmenen tuhatta neliömetriä uutta tilaa, ja samalla nelisen tuhatta neliötä vanhaa tilaa purettiin, Sirén sanoo.

Hän toteaa, että Jykin yhteistyö Jämsän kaupungin, Jämsekin ja Jämsän Yrityskiinteistöjen kanssa on sujunut erinomaisen rakentavasti.

Otto Sirenin mielestä Jämsässä ja Länkipohjassa on Jykin kannalta parasta keskeinen sijainti sekä hyvät tieyhteydet.

Puutavaraperävaunut ovat Jykin suurin tuoteryhmä. Lähiseudulla paljon teollisuutta, jossa käytetään puuta. Valtatie 9 kulkee muutaman sadan metrin päässä Jykin tehtaista.

-Meillä on paljon asiakkaita tässä lähiseudulla, ja käymme paljon keskusteluja heidän kanssaan. Mitä lähempänä asiakas on, sitä suorempaa palautetta saa, Sirén sanoo.

Yhteistyötä alueen yritysten kanssa

Jyki tekee yhteistyötä Jämsän seudun ja lähialueen muiden yritysten kanssa esimerkiksi käyttämällä paikallisia rakennuspalveluita tehtaan laajennustöissä. Lisäksi seudun yrityksiä on Jykin alihankkijoina.

-Etupäässä alihankkijoina on metallialan yrityksiä. Lisäksi teemme yhteistyötä esimerkiksi Jämsän seudun katsastuspalveluiden kanssa, Sirén kertoo.

Joka toinen vuosi Jämsän Myllymäellä pidettävä suuri konenäyttely FinnMETKO on Jykille tärkeä tapahtuma.

-Olemme joka kerta mukana isolla osastolla, ja kyllä FinnMETKO on meille aina vuoden messujen päätapahtuma, Sirén sanoo.

 

Länkipohja on mainio paikka asua ja yrittää

Länkipohjaan sopisi Sirénin mielestä hyvin lisääkin yrityksiä.

-Jykin kupeesssa voisi olla uusiakin yrityksiä, joiden kanssa tekisimme yhteistyötä. Vielä emme ole niin iso yritys, että voisimme antaa alihankkijalle perustyön, mutta toivon, että joskus olemme. Riittävän iso yritys kerää muita ympärilleen, hän sanoo.

Sirén toteaa, että Länkipohja on mainio paikka asua ja yrittää. Kylällä on kauppa ja koulu, harrastusmahdollisuudetkin ovat hyvät. Längelmäen jäähalli on aivan Jykin tehtaiden nurkalla, ja luonto on kaikkialla lähellä.