Savusauna on nautiskelijoita varten

Savusaunan kiireettömät ja makoisat löylyt houkuttelevat suomalaisia edelleen. Suuri osa uusista suomalaisista savusaunoista on jämsäläisen Sisusaunan Jämsässä rakentamia ja asiakkailleen valmiina toimittamia saunoja. Vuosittain Sisusauna vie 10-15 uutta savusaunaa eri puolille Suomea.

Viime vuonna toimitimme alkukesästä valmiin saunan ja aitan Kirkkonummen Degerbyhyn. Syksyllä veimme savusaunan Lappiin 17 kilometriä Enontekiön Karesuvannosta eteenpäin. Vuodessa tulee kuljettua 40 000 kilometriä saunojenpystytysreissuilla, Sisusaunan Janne Vainiomäki kertoo.

Sisusauna on täyden palvelun talo. Savusaunojen lisäksi yritys valmistaa ja toimittaa kiukaan vuosittain 50-70 saunaan, rakentaa muun muassa kesämökkejä ja piharakennuksia sekä huoltaa saunoja.

Hyvä maine on tuonut Sisusaunalle lisää tilauksia. Karesuvannolle saunan tilannut mies oli viitisen vuotta aikaisemmin ostanut Sisusaunalta savusaunan kotiinsa Porvooseen.

Veimme savusaunan Karesuvannon mökille niin, että tilaaja pääsi lintumetsälle tullessaan heti saunomaan, Vainiomäki kertoo.

Sisusauna on toimittanut savusaunoja kotien ja kesämökkien lisäksi myös virkistysalueille. Sisusaunan savusaunoihin pääsee hikoilemaan muun muassa Vantaan Kuusijärven leirintäalueella ja Jämsän Himoksella. Viime vuoden keväällä Sisusaunan savusauna oli yleisön käytettävissä Jämsän uimahallilla.

-Sisusauna on mukana myös Jämsän Saunakylässä. Haluamme olla mukana tukemassa vanhaa saunakulttuuria, Vainiomäki sanoo.

Kymmenisen vuotta sitten talouden taantumassa savusaunainnostus Vainiomäen mukaan ensin vilkastui, kunnes sitten hiipui.

Ensin ihmisillä oli enemmän aikaa nautiskeluun. Mekin rakensimme tuohon aikaan Tampereen tien varteen uuden hallin, hän kertoo.

Viime aikoina kauppa on taas piristynyt. Vainiomäki toteaa, että välillä saunabisneksessä on nykyään kova kiirekin.

Savusauna ei ole enää heräteostos, mutta kiinnostus siihen on kyllä kova. Savusauna on nautiskelusauna, asiakkailla on yleensä myös se tavallinenkin sauna, hän sanoo.

Messuilla on suuri merkitys Sisusaunalle saunojen markkinoimisessa. Joka toinen vuosi pidetään useitakin isoja ja tärkeitä messuja, joilla Sisusauna on esittelemässä saunavalikoimiaan. Kuluvan vuoden huhtikuussa Helsingissä pidetään Kevätmessut, heinäkuussa Oripäällä pidetään OKRA-maatalousnäyttely ja syksyllä Jämsässä on suuret FinnMETKO 2018 -messut, ja kaikissa näissä Sisusauna on mukana.

Sisusaunan sijainti Tampereen tien varressa lähellä Jämsän risteysaluetta houkuttelee Vainiomäen mukaan kesäaikaan savusaunoista kiinnostuneita ohikulkijoita. Hän toivoo, että Jämsän alueen matkailu piristyisi vielä entisestään, samalla Sisusaunakin saisi vielä lisää matkailijoita tutustumaan yrityksen saunoihin.

Sisusauna on uusi yritys, jonka taustalla on pitkä kokemus saunojen rakentamisesta. Yritys on perustettu vuonna 2016, kun perheen isän Kari Vainiomäen työ siirtyi pojalle, Janne Vainiomäelle. Sisusauna on perheyritys, tarvittaessa perheen kaksi muutakin poikaa ovat apuna töissä. Kari Vainiomäkikin on edelleen täysipäiväisesti mukana.

Isä piti rakennusfirmaa liki 40 vuotta, saunanrakennuksesta meillä on kokemusta parinkymmenen vuoden ajalta, Janne Vainiomäki kertoo.

Vainiomäen saivat sukupolvenvaihdoksen, uuden yrityksen perustamisen ja investointien kanssa apua Jämsekiltä. Janne Vainiomäki pitää Jämsekin palvelua yrittäjälle erinomaisena tukena.


(Janne Vainiomäki)