Jokaiselle omat opinpolut Jämsässä

Lukio, ammattiopetus tai urheiluvalmennus – tai vaikka kaikki kerralla! Jämsän opinahjoissa räätälöidään nuorille omannäköisiä opintokokonaisuuksia. 

Lukio, ammattiopinnot, urheiluvalmennus ja kisamatkat. Vapaa-ajalla frisbeegolfia ja jossain välissä läksyjen lukua. Sellainen on tahti Rasmus Tuomisella, 17, joka harrastaa kilpamielellä rata-autoilua. Lähin harjoitus- ja kilparata löytyy Hämeenlinnasta. Siksi matkapäiviäkin kertyy kosolti.

– Tykkään tehdä koko ajan jotain ja oikeastaan koko elämä on yhtä matkustamista, hän sanoo.

Tärkeintä opintojen, harrastamisen ja reissaamisen palapelissä on hyvä organisointikyky. Paljon on vastuuta opiskelijalla itsellään, mutta kaksois- ja/tai kolmoistutkinnon teko vaatii joustoa myös oppilaitoksilta.

Jämsän lukiolla ja Gradia Jämsällä yhteistyötahtoa onneksi riittää. Opinto-ohjaajat huolehtivat siitä, että useamman tutkinnon opiskelija saa kurssinsa kasaan molemmissa oppilaitoksissa.

Rasmus Tuominen aikoo hoitaa opinnot päätökseen neljässä vuodessa. Kun paketti on aikanaan valmis, hän on suorittanut lukion, kirjoittanut ylioppilaaksi ja valmistunut matkailupalvelujen tuottajaksi.

 

Tavoitteena opintojen selkeä rytmitys

Jämsän lukio sijaitsee kaupungin päätaajamassa ja Gradian kampus on Jämsänkoskella. Välimatkaa niillä on vajaat kymmenen kilometriä.

Kaksois- ja kolmoistutkintoa tekeville opiskelijoille laaditaan henkilökohtaiset suunnitelmat, joiden tavoitteena on selkeys ja laajat opintokokonaisuudet. Silloin koulujen väliä ei tarvitse kulkea päivittäin tai edes viikoittain.

Eka vuosi ammattiopintoja, kaksi seuraavaa lukiota ja viimeinen vuosi taas Gradiassa, Rasmus kuvailee opinpolkuaan.

Ammattiopintoihin kuuluvat työssäoppimiset hän on hoitanut Himoksella, missä on matkailuopiskelijoille kiinnostavia työtehtäviä tarjolla.

Olen esimerkiksi ollut avustajana mönkijäsafareilla ja pitänyt kunnossa jäärataa.

 

Urheiluvalmennus toi Jämsään

Suurin syy, miksi Rasmus Tuominen halusi Jämsään opiskelemaan, oli kuitenkin urheiluvalmennus. Neljänä aamuna viikossa on tarjolla kaikille urheilijoille yhteiset treenit. Niiden lisäksi eri lajien edustajat harjoittelevat vielä erikseen.

Jämsän alueella vahvoja lajeja ovat moottoriurheilu, suunnistus ja alppilajit.

Näiden edustajia on tullut lukioomme myös muilta paikkakunnilta, vahvistaa lukion rehtori Juha Damskägg.

Kaikkiaan urheiluvalmennettavia lukiolaisia on tällä hetkellä Jämsässä 17. Ammattiopiskelijoita tai useamman tutkinnon tekijöitä urheiluvalmennuksessa on 34. Valmennusryhmään päästäkseen nuoren on oltava ikäluokassaan menestynyt urheilija. Suositus tarvitaan myös nuoren omalta lajiliitolta.

Käytännössä he kaikki ovat suomenmestaruustasoa, sanoo rehtori.

 

Mitä kuuluu, ammattiopetus?

Jämsän ammattiopisto vaihtui viime vuodenvaihteessa Gradia Jämsäksi. Se on osa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiaa.

Nimen lisäksi muutakin uutta on tulossa. Ensi vuoden lopulla valmistuu yläkampukselle eli niin kutsutulle metsäoppilaitoksen mäelle 1800 neliötä käsittävä opetustila.

Henkilöauto- ja pienkonekorjaus sekä logistiikka ja metsäpuoli ovat siten kaikki samassa paikassa, kertoo Gradia Jämsän rehtori Petteri Järvinen.

Hän uskoo, että ajanmukaiset uudet tilat houkuttelevat Jämsään alan opiskelijoita.

Metsäala ja logistiikka ovat tulevaisuuden aloja. Jatkuvasti sillä puolella on työvoimapulaa, hän muistuttaa.

 

Saman tien opiskelemaan

Kun FinnMetko avaa elo- ja syyskuun vaihteessa porttinsa, näkyy myös paikallinen ammattiopetus tuhansille messuvieraille. Gradialla on oma messuosasto. Lisäksi oppilaitos on mukana metsäkoneen käytön ja kaivinkoneen käytön suomenmestaruuskisan järjestelyissä.

Petteri Järvinen haluaa esitellä Gradian aikaansa seuraavana oppilaitoksena, jonka maantieteellinen sijainti on vertaansa vailla. Jämsään on helppo tulla ja aivan koulun lähimaastossa on hiihtoladut, frisbeegolfrata, uimahalli, kuntosaleja ja ties mitä.

Alle puolen tunnin ajomatkan päästä löytyy Himoksen laskettelurinteet.

Pienessä yhteisössä tunnetaan kaikki nimeltä, asuntolat ovat viihtyisät ja ruoka on hyvää. Työssäoppimista tuetaan ja kaikille opiskelijoille teemme henkilökohtaiset opintosuunnitelmat, listaa rehtori.

Ammattiopetuksen uudistus on tuonut mahdollisuuden jatkuvaan koulutushakuun ja opintojen räätälöintiin. Jos messuvieras kiinnostuu opiskelusta, opinnot voi aloittaa lähes samalla reissulla!

Näin on. Melkein joka viikko meille tulee opiskelijoita ja täältä lähtee valmiita ammattilaisia.

 

(teksti ja kuvat: Päivi Ketolainen)