Käsityön ystävän karkkikauppa

Uusittu Jämsän Keskuskatu houkuttelee keskustan alueelle uusia liikkeitä ja asiakkaita, uskoo yrittäjä Tiina Mäki.

Kun Tiina Mäki perusti kymmenen vuotta sitten käsityöliikkeen Mäen Huopaa ja Lankaa, hänen pitkäaikaisesta unelmastaan tuli totta. Jo kouluikäisenä hän oli tuunannut vaatteita. Myöhemmin hän suoritti kankaankudonnan opettajakoulutuksen. Muutenkin hän on tehnyt koko ikänsä käsillään yhtä ja toista. Varsinainen työ vei hänet kuitenkin vuosiksi toimiston puolelle, kun hän työskenteli pari vuosikymmentä työvalmennussäätiö Avituksessa ensin ohjaajana ja sitten esimiehenä.

Toki siinä sivussa ohjasin työväenopiston kursseja ja tein käsitöitä hieman myyntiinkin.

Kun Mäki täytti 50, hän rohkaisi itsensä. Hän jätti virkansa, osti Jämsänkoskelta lankakaupan ja ryhtyi kokopäiväyrittäjäksi.

Ajattelin, että nyt on viimeinen hetki vaihtaa alaa.

Tiina Mäki
Käsityöt ovat minulle sekä työ että harrastus, sanoo Jämsän keskustassa toimiva yrittäjä Tiina Mäki.

Torin lähellä, keskellä kylää

Tiina Mäki on suorittanut myös huovuttajan ammattitutkinnon. Siksi oli luontevaa ottaa liikkeeseen tarjolle huovutustarvikkeita ja monenmoista muutakin käsitöihin tarvittavaa materiaalia. Jos asiakkaan oma peukalo on keskellä kämmentä, löytyy valikoimista valmiitakin kädentaitojen tuotteita. Kahdeksan vuotta sitten Tiina Mäki vaihtoi kaupan paikkaa. Hän asettui Jämsän keskustaan torin liepeille, näköalapaikalle.

Vuosien mittaan Mäen Huopaa ja Lankaa on täydentynyt suorastaan käsityön ystävän karkkikaupaksi. Väriä riittää silmän iloksi ja pehmeitä materiaaleja hypisteltäväksi. Valikoimissa on yllätyksiäkin, kuten lempeää villaa hiertyneisiin varpaanväleihin.

Vaikka viime kesä oli kaupanteon puolesta haasteellinen Keskuskadun korjaustöiden vuoksi, ihmiset ovat jälleen löytämässä keskustan alueen tarjonnan.

Ydinkeskustassa voi hoitaa monta asiaa yhden pysähdyksen taktiikalla, Tiina Mäki vihjaa.

Ostoksille tulee jokunen mieskin

Suomalaiset osaavat ja haluavat tehdä käsitöitä. Se näkyy erikoisliikkeen asiakaskunnassa.

Ihmiset kysyvät selkeästi enemmän materiaaleja kuin valmiita tuotteita.

Varttuneet naiset ovat edelleen innokkaita käsityöihmisiä, mutta käypä ostoksilla jokunen mieskin. Trendituotteita tulevat hakemaan myös nuoret.

Makramee on tällä hetkellä pinnalla. Tätä ennen olivat virkatut matot. Värimaailmassa on nousussa sininen ja materiaaleissa yleensä luonnonmukaisuus, kertoo kauppias.

Erikoisliikkeen pyörittäminen tuo toki omat haasteensa. Nettikauppa on tänä päivänä kivijalkakaupan tiukka haastaja, eikä kaikkea mahdollista voi pitää tarjolla hyllyssä.

Mutta kaikkea saa tilaamalla. Ei tavara sieltä nettikaupastakaan heti tule, huomauttaa Tiina Mäki.

Yhteistyötä yrittäjien kesken

Torin liepeillä ovat Mäen mielestä parhaat putiikkien paikat. Alueen yrittäjillä on keskenään sanaton sopimus, että asiakkaille vinkkaillaan toistenkin tarjonnasta. Muutaman kerran vuodessa on pidetty yhteisiä ostosiltoja, jolloin kaupat ovat yhteistuumin auki iltamyöhään.

Yhteistyö ei ole keneltäkään pois, sanoo Tiina Mäki.

Yksi asia on varma: marketissa tai nettikaupassa ei neuvota kädestä pitäen vaikkapa peukalon tekoa kintaaseen. Palveleva pienyrittäjä sen sijaan antaa asiakkaalle ohjeet ja vinkit.

Jos ei ole asiakkaita, otan itsekin kutimen käsiini ja neulon vaikka mallimyssyn uutuuslangasta.  

Käsityökauppiaan päivät eivät pääty, kun hän sulkee illalla liikkeensä oven. Pärjätäkseen yrittäjällä pitää olla monta verkkoa vedessä.

Edelleen vedän käsityökursseja iltaisin.

(Teksti ja kuvat: Päivi Ketolainen)