Ruuhkatonta elämää perheen ehdoilla

Perheen kasvaessa Anne Silván teki päätöksen, jota hän ei ole katunut missään vaiheessa. Nyt moni muukin miettii, millaisen tulevaisuuden lapsilleen antaa.

Leppoisa tunnelma ja iloiset kohtaamiset Jämsän torilla ja Kahvila Akuliinassa ovat Anne Silvánille tärkeä osa arkea. (Kuva: Milka Koskinen)

Helsingissä asuessaan Anne Silván vieraili usein viikonloppuisin kotipaikkakunnallaan Jämsässä.

Silván oli asunut pääkaupunkiseudulla kymmenen vuoden ajan, hänen työnsä oli innostavaa ja arki täyttyi lapsiperheen kiireistä.

Omien lasten syntymä oli minulle, kuten varmasti monelle muullekin ajankohta, jolloin pysähdyin miettimään, minkälaisessa ympäristössä lapsia todella haluan kasvattaa ja millaista arkea heidän kanssaan elää, mitä heille tarjota ja mitkä asiat arjessa ovat minulle henkilökohtaisesti erityisen tärkeitä, Anne Silván muistelee.

Anne Silván on kävelyllä keskustan läpi virtaavan Jämsänjoen rannalla. (Kuva: Milka Koskinen)

Junalla tunnissa Tampereelle

Ajatus paluumuutosta Jämsään kypsyi pikku hiljaa ja palaset loksahtivat paikoilleen vuonna 2009, kun Silván aloitti työprojektin Keski-Suomessa.

Silloin avautui mahdollisuus paluumuuttoon, sillä työnantajalla oli edistyksellinen kanta etätyötä kohtaan. Siirryin tekemään pääsääntöisesti työtä kotoa käsin siten, että kulloinkin meneillään olevan työtehtävän vaatiessa työskentelisin myös yksittäisiä päiviä Helsingissä sekä Jyväskylässä.

Jämsässä Anne Silván tuntee olevansa ”kaiken keskellä”, sillä joukkoliikenteen yhteydet Jyväskylään, Tampereelle ja Helsinkiin ovat erinomaiset.

Tampereelta pääsee junalla Jämsään tunnissa, joten moni käy Tampereella töissä. Myös Helsinkiin ehtii aamun ensimmäisillä junilla sopivasti virka-ajan alkaessa ja paluujunalla on jo alkuillasta takaisin kotona.

Jämsän leikkipuistoissa ja uimarannoilla viihtyy koko perhe (Kuva: Jämsän kaupunki)

Harrastusmahdollisuuksia jokaiseen makuun

Kuusihenkisen perheen arki on hyvin aktiivista, sillä Jämsä tarjoaa paljon harrastusmahdollisuuksia.

Jämsässä on monta frisbeegolfrataa, joista useimmat ovat ilmaisia ja käytettävissä milloin vain (Kuva: Jämsän kaupunki)

Perheessä harrastetaan salibandya, jalkapalloa, tanssia, akrobatiaa, teatteria, golfia ja laskettelua.

Turvallinen asuinympäristö, leikkipuistot ja urheilukentät, talvisin ulkojääkentät ja kesällä useat eri uimarannat tarjoavat monen ikäisille lapsille ja nuorille virikkeitä, mukavaa puuhaa ja ajanvietettä, Silván kertoo ja lisää, että hän itse on löytänyt aikuisiällä murtomaahiihdon uudelleen. Hyvin hoidetut ladut lähtevätkin ihan kotinurkalta.

Myös uimahalli ja kuntosalit ovat olleet perheen ahkerassa käytössä.

Himoksen alue palvelee monipuolisesti ympäri vuoden ja sen tapahtumat tuovat elämyksiä sekä paikallisille että ulkopaikkakuntalaisille.

Harrastusmahdollisuuksien lisäksi Anne Silván arvostaa Jämsän alueen puhdasta luontoa. Etenkin kaupungin keskustan läpi kulkeva Jämsänjoki ja sen rannat ihastuttavat.

Onpa harrastuksesi vaikkapa polkujuoksu tai retkipyöräily, Himos-Jämsän alueelta löydät varmasti Anne Silvánin tavoin itsellesi mieleiset reitit. (Kuva: Milka Koskinen)

Ruuhkatonta elämää perheen ehdoilla

Jämsä on Silvánin mukaan täydellinen kaupunki perheille.

Suurempiin kaupunkeihin verrattuna asioiminen on helpompaa ja nopeampaa, kun kaikki peruspalvelut ovat helposti saatavilla.

Ei tarvitse jonottaa tunteja ruuhkissa työ- tai koulumatkoilla. Kyydit harrastuksiin sujuvat vartissa ja kauppaan pääsee keskustan alueella hetkessä. Lähes kaikkialle on lyhyt matka ja helppo mennä, Silván listaa.

Kuuden kilometrin pituinen kenttä 118 hehtaarin alueella houkuttelee golffareita Himokselle. Kentän erikoisuus on laaja vesirange. (Kuva: Himos-Jämsä)

Asumisen ja arjen kustannukset ovat Jämsässä merkittävästi isompia paikkakuntia edullisemmat. Esimerkiksi keskimääräinen vanhan asunnon neliöhinta Jämsässä on 815 euroa, kun Tampereella sama luku on 2 749 euroa.

Mutta rahaakin tärkeämpänä Anne Silván pitää sitä, että hänen oma sosiaalinen paikallinen verkosto on kasvanut erilaisten tapahtumien, lasten harrastusten, päiväkoti- ja koulukaveriperheiden myötä.

Ihmisiin on helpompi tutustua kuin isossa kaupungissa ja aitojen kontaktien olemassaolo konkretisoituu monissa elämän eri tilanteissa tärkeiden asioiden äärellä.


Anne Silvánin viisi syytä rakastua Jämsään

  1. Arjessa ei tarvitse käyttää aikaa ruuhkassa jonottamiseen. Asiointi on helppoa ja nopeaa, peruspalvelut ovat helposti saatavilla.
  2. Erinomaiset ja nopeat junayhteydet isompiin kaupunkeihin. Esimerkiksi Tampereelle kulkee useita junia päivittäin ja matka kestää vain tunnin.
  3. Puhdas luonto on lähellä ja kaikkien saavutettavissa. Lenkkipolulle voi ampaista lähes suoraan kotiovelta.
  4. Asumisen ja elämisen kustannukset ovat paljon edullisemmat kuin isoissa kaupungeissa. Vanhan asunnon keskimääräinen neliöhinta on Jämsässä noin 815 euroa, kun vastaava hinta Tampereella on 2749 euroa.* Päivähoito- ja peruskoulupalvelujen taso on korkealla ja nuorilla on mahdollisuus jatkaa opintojaan lukiossa tai ammattiopintojen parissa.
  5. Jämsä on vireä kaupunki, joka tarjoaa asukkailleen monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia. Himoksen alueen urheilupalvelut sekä massatapahtumat piristävät aluetta ympäri vuoden.

* www.asuntojenhinnat.fi


 

Löydät kaupunkiin uusia näköaloja vesiltä ja ilmasta. Miltä kuulostaisi melontaretki tai uistelu Jämsänjoella tai seinäkiipeily Särkisaaressa. (Kuva: Jämsän kaupunki)

Jämsässä arki on hyvällä tavalla yksinkertaista

Voit asua Jämsässä kaupunkikeskustassa palvelujen äärellä tai väljästi vireissä kyläyhteisöissä. Sijainti luonnon keskellä, Päijänteen ja Jämsänjoen läheisyydessä antaa asumiseen monenlaisia eri vaihtoehtoja.

Tutustu elämään Jämsässä >>

Keskellä Suomea, lähellä kaikkea. Jämsän tarjoamien työmahdollisuuksien lisäksi kuljet sujuvasti autolla tai junalla töihin myös Jyväskylän tai Tampereen suuntaan.

Katso työmahdollisuudet Jämsässä >>

Jämsässä on tutkitusti edulliset asumiskustannukset ja laaja tonttitarjonta sekä asuin- että teollisuusrakentamiseen. Loma-asuntotontteja on tarjolla muiden muassa Himoksen alueella.

Tutustu Jämsän asuinalueisiin >>

Kaupunki tarjoaa vapaa-aikaan lukuisia harrastamisen mahdollisuuksia. Harrastatpa yksin tai kimpassa, löydät varmasti mieleistäsi tekemistä.

Löydä oma juttusi >>

Katso myös vinkit vapaa-aikaan >>