Luonnonrauhaa Isojärven kansallispuistossa

Miltä tuntuisi viettää päivä, kaksi tai vaikkapa viikonloppu rauhoittavissa erämaamaisemissa? Paistaa makkarat ja nauttia nuotiokahvit luonnon keskellä tai ihmetellä yhdessä lasten kanssa Jättiläisen kiveä?

Jos ajatus iskee kipinää, kannattaa suunnistaa Isojärven kansallispuistoon ja Heretyn kämppäkahvilalle. Kansallispuiston Jämsän puoleisena porttina toimiva hirsikahvila, varustevuokraamo ja infopiste on auki toukokuun alusta lokakuun loppuun kuutena päivänä viikossa.

Perinteisten kahvilapalvelujen ohella Heretystä voi vuokrata mm. soutuveneitä, kanootteja, ”läskipyöriä” sekä majoitustiloja ja saunan.”Paikka sopii myös lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille, sillä lähimmälle nuotiopaikalle on vain muutama sata metriä. Ja toki tänne voi tulla nauttimaan luonnosta ympäri vuoden” yrittäjä ja kokenut eräopas Minna Jakosuo vinkkaa.

Heretyn kämppä, Isojärven kansallispuisto
Heretyn kämppä Isojärven kansallispuistossa (Kuva: Maija Mikkola)

Paljon koettavaa kaikenikäisille

Isojärven kansallispuiston palveluvarustusta on viime vuosina paranneltu. Esimerkiksi Kannuslahteen on rakennettu uusi esteetön keittokatos, jonne pääsee esimerkiksi lastenvaunuilla. Myös puiston opasteita ja reitistöjä on uusittu. Samalla on avattu 16 kilometriä pitkä maastopyöräilyreitti.

”Reittejä ja polkuja on riittämiin kaiken ikäisille ja -kuntoisille kävijöille”, Jakosuo vakuuttaa.

Heretyn kämppä rakennettiin 1940-luvun lopulla metsätyömiesten majoituspaikaksi. Majoitustiloina on kaksi 3-4 hengen huonetta sekä yksi yhteistila isompia ryhmiä varten. Pihapiirin sauna on majoittujien käytössä.

”Kiinnostus luontoa kohtaan kasvaa jatkuvasti ja se on näkynyt myös täällä Isojärvellä. Kansallispuiston kävijämäärät kasvoivat viime vuonna liki 50 prosenttia edellisvuodesta”, Jakosuo kertoo.

Tutustu myös muihin seudun luontokohteisiin >>