Täällä myydään onnellisuutta

Patapirtissä lämpöä hehkuu muualtakin kuin takkatulesta. Oikea tunnelma yhdistettynä lähi- ja luomuruokiin sekä oman tilan marjoista tehtyihin viineihin lisäävät tutkitusti vieraiden onnellisuutta.

Ajettaessa 9-tietä vastapäätä Pohjois-Himosta tiekyltit ohjaavat Uusi-Yijälän tilalle. ”Yijä tulee sanasta Aija, joka oli lappalaisten ukkosen jumala”, Patapirtin perustaja ja emäntä Tarja Uusipaasto kertoo.

Vuodesta 2005 alkaen tilalla on toiminut ra
vintola, viinitila sekä majoitus- ja hyvinvointipalveluita. Patapirttion suomalaiseen ruokaan erikoistunut a’la carte -ravintola. Luomutilan sato, metsien marjat ja sienet sekä lähialueen kalavedet ja lihatilat antavat mahdollisuuden tarjota ruokaa, jota on kuvattu ”jokilaakson parhaaksi”.

Emäntä Uusipaasto kertoo rakkaan muiston siitä, miten maukas lähiruoka parhaimmillaan vaikuttaa: ”Vieraanamme oli perhe, jossa oli 4- ja 5-vuotiaat pojat. Tarjosin aamiaiseksi luomukauraryyneistä ja -hiutaleista tehtyä puuroa hillon ja marjojen kera. Perheen äiti pahoitteli, etteivät pojat syö puuroa. En luovuttanut, vaan kerroin pojille, että tämä puuro onkin karhumamman puuroa. Jonkin ajan kuluttua keittiön oven raosta pieni poika kurkisti silmät loistaen ja kysyi, saisiko karhumamman puuroa vielä lisää.”

Patapirtti ruoka-annos

Maistuisiko Kaunis Elina tai Hullu Pappi?

Patapirtin etelärinteessä kasvaa musta- ja viherherukkaa sekä aroniaa. Niiden antia hyödyntää Keski-Suomen ainoa virallinen viinitila. Tarjolla on täysi-ikäisille asiakkaille sesongin mukaan ruoka-, seurustelu- ja jälkiruokaviinejä, joita voi nauttia ravintolassa sekä ostaa mukaan. Viineillä on nimeä myöten oma tarinansa: Kaunis Elina, Hullu Pappi, Musta Mortti, Yijän Ylpeys ja Kultainen Mataleina.

Patapirtissä voit kokea myös ”viinipruuvingin”, jossa avataan aisteja ja kerrotaan, mitä mielikuvia ja makuja viinit herättävät. ”Tärkeintä on, että makuasioissa kaikki ovat oikeassa, kukin kokee maut omalla tavallaan”, Uusipaasto korostaa.

Ulkomaalaiset vieraat sanovat usein, että tämä paikka on ”kappale kauneinta Suomea”. Uusipaasto toteaakin lopuksi, että Patapirtille tärkeimpiä asioita ovat suomalaisuus, lähiruoka, asiakkaan kunnioittaminen ja onnellisuuden lisääminen.

patapirtti.fi