Aamuporinoiden syyskausi pakettiin – Oleellisen tunnistaminen

Sydän keltainen

Tehtaan tämän vuoden viimeisen Aamuporinan teemana oli oleellisen tunnistaminen. Tehtaanjohtaja jäi keskustelun jälkeen kovasti pohtimaan, mikä on oleellista missäkin yhteydessä. Tuo uteliaisuudella varustettu pohdinta jatkuu toivottavasti vielä pitkään. Taaskaan kyseessä ei ole täydellinen koonti keskusteluista, vaan enemmänkin tehtaanjohtajan päässä syntyneen ajattelun jonkin asteista dokumentointia.

Kaikessa tavoitteellisessa tekemisessä meillä on matka ja kohde. Tavoittelemme pääsevämme johonkin ja yritämme toteuttaa matkaa mahdollisimman sujuvasti. Jos olemme matkalla yksin, oma tietoisuus tavoitteista, matkareitistä ja liikkumisen tavoista on riittävää. Toki hyvin harvoissa tilanteissa olemme yksin ja tekemisemme kytkeytyy usein johonkin isompaan kokonaisuuteen. Tällöin meidän on hahmotettava oma rooli yhteisessä tavoitteessa ja yhteisellä matkalla.

Oleellisen hahmottaminen vie aikaa ja harvoin tälle maltetaan varata riittävästi aikaa. Teemme oletuksia, joskus jopa liiaksi.

Tarvitaan keskustelua, jotta voimme varmistaa ymmärtävämme käsitteet ja niiden sisällön samalla tavalla. Kun olemme mielestämme päässeet yksimielisyyteen tavoitteesta, on todennäköisesti tarpeen pysähtyä vielä tarkemmin keskustelemaan, mitä tämä kenellekin tarkoittaa. Saatamme muuten tehdä virheellisiä oletuksia, että kaikki ymmärtävät määritellyn tavoitteen samalla tavalla. Tarvitaan käsitteen analysointia, jotta tunnistetaan, mitä oleellista asiaan kuuluu. Esimerkiksi voisi ajatella, että Suomen talveen kuuluu pakkanen, mutta lumi ja jää on vain seurausta pakkasesta. Ensin tehdään oleellisen listaaminen ja sen jälkeen epäoleellisen poistaminen. Tässä pohdinnassa avuksi voi olla kysymys, minkä tekijän muuttuminen muuttaa asian toiseksi. Silloin kaiketi kyseessä on oleellinen asia.

Tavoitteen kokonaisvaltaisen tarkastelun kautta meillä on ainakin paremmat edellytykset lähteä hahmottamaan oleellisia steppejä tavoitteen saavuttamiseksi. Olemme sitoutuneempia toimenpiteiden toteuttamiseen ja ymmärrämme myös eri toimenpiteiden välisiä riippuvuussuhteita. Asia Y ei välttämättä voi tapahtua, jos asia X ei ole ensin tehtynä. Oleelliset asiat on syytä tunnistaa niin tavoitteessa kuin siihen pyrkimiseen tähtäävissä toimenpiteissä. Mitä valintoja on tehtävä, jotta vaikutukset olisivat mahdollisimman laajoja.

Uskalla useammin esittää tietämätöntä ja kysy kollegaltasi, mitä tämä asia tarkoittaa sinulle. Tulevaisuus rakentuu valoisampana, kun tiedämme puhuvamme samasta asiasta vaikka olisimmekin eri mieltä.

On vaikuttavampaa tehdä oikeita asioita kuin asioita oikein.

Sydän keltainen

Tehtaan Aamuporinoissa on syksyn aikana käsitelty lukuisia erilaisia teemoja. Joskus teemat ovat olleet liian epämääräisiä, mutta palautteen perusteella enimmäkseen mielenkiintoisia.

Tehtaan Porinat, syyskausi 2021, teemat:

 • Asiakaskokemus
 • Epämukavuusalue – Onko itseisarvo työskennellä epämukavuusalueella? Tarvitseeko aina mennä epämukavuusalueelle?
 • Yhteisö – Mikä on yhteisön merkitys työelämässä? Yhteisö, kotipaikka, tunteminen, turvallisuus, luottamus, osaaminen
 • Oppiminen, elinikäinen oppiminen, jatkuva kehittyminen
 • Riittämättömyys – Tunnetko riittämättömyyttä työssäsi? Kuinka tuota tunnetta voisi hallita? Mistä tunne syntyy? Miten tätä voisi helpottaa? Mitä sä teet jo hyvin?
 • Hauskuus työelämässä – mitä hauskuus merkitsee? onko hauskuus merkityksellistä työelämässä?
 • Luovuus – Mitä on luovuus? Pitääkö työssä olla luova?
 • Työelämän aikavarkaat – Mitkä ovat työelämän aikavarkaita? Onko niitä? Kuinka tunnistaa aikavarkaan? Kuinka hallita aikavarkaita?
 • Työssä viihtyminen – Mikä edistää työssä viihtymistä? Mikä estää työssä viihtymisen? Millaista tarinaa sisäinen pöpöttäjäsi kertoo sinulle työssä viihtymisestä?
 • Asiakkaan vaikutus työssä viihtymiseen
 • Onnellisuus, raha, palkitseminen – Kuinka onnellisuus saavutetaan? Mikä muu kuin raha ihmisiä kiinnostaa? Millainen palkitseminen lisää motivaatiota?
 • Väärässä olemisen ilo – Onko väärässä olemisesta jotain hyötyä? Mikä estää meitä myöntää, että olemme väärässä?
 • Haastavat työyhteisötilanteet
 • Kuinka käydä hyviä työyhteisödebatteja
 • Oleellisen tunnistaminen – kristallipallosessio

Vuoden 2022 alussa porinoita tullaan jatkamaan, mutta porinoiden sijoittuminen työviikkoon ja kellonaikaan on vielä pohdinnassa. Tehtaan yhteisömanagerille voit myös ehdottaa teemoja, joista haluaisit kevätkaudella keskustella.

Sydän keltainen

Tutustu Jämsä Tehdas -etätyötilaan!